Geplaatst op: 21-03-2017

Cape epic 2017

Sinds 2004 wordt elk jaar in maart de Cape Epic verreden. Het unieke aan deze etappewedstrijd is dat hij in duo's wordt verreden. Als duo moet je gezamenlijk finishen. De winnaar is uiteraard het duo die de snelste tijd heeft over alle etappes. Al vanaf het begin is de wedstrijd populair bij top mountainbikers over de hele wereld. Elk jaar staan er veel profs aan de start, zowel bij de dames als de heren. Ook zijn er klassementen voor amateurs, gemengde duo's en masters.

Enkele bekende winnaars uit het verleden zijn:

- Bart Brentjens (NL) met Roel Paulissen (BE), 2005
- Jakob Fuglsang (DK) met Roel Paulissen (BE), 2008
- Christoph Sauser (CH) in wisselende duo's in 2015, 2013, 2012, 2011 en 2006 


 

 

Merida in de cape epic 2017

In de 2017 editie is Merida goed vertegenwoordigd. Het bekendste duo wat aan de start staat is mountainbike legende José Antonio Hermida met ex-wielrenner Joaquim 'Purito' Rodriguez. Zij rijden onder de naam Merida Factory Racing. Daarnaast staan namens het door Merida Benelux ondersteunde team Merida-Wallonie MTB Team Sébastien Carabin en Alice Pirard aan de start.

Carabin rijdt samen met de Vlaming Frans Clases en vormt zo een Vlaams - Waals duo onder de naam Claes - Carabin. Alice Pirard vormt een duo samen met de Franse Sabrina Enaux, ze rijden onder de naam Spur Foundation. 

Hieronder zullen we je na afloop van elke etappe een update geven over de belevenissen en resultaten van onze duo's.

 

 

hermida + purito cape epic

Joaquim 'Purito' Rodriquez & José Hermida

carabin cape epic
Sébastien Carabin

pirard cape epicAlice Pirard

 

 

Merida Ninety-Six

De fiets waar de rijders voor kiezen voor uitdagingen als de Cape Epic is een Merida Ninety-Six. Deze XC/Marathon full-suspension mountainbike is gebouwd voor lange dagen in het zadel waarbij comfort niet ten koste gaat van de snelheid. Door het stijve en lichte frame, in combinatie met volledige lock-out van voorvork en demper klimt de Ninety-Six als de beste. Op ruig terrein zorgt de volledige vering voor meer grip, controle en vertrouwen waardoor de snelheid hoog kan blijven. Uiteraard zorgt de vering ook voor extra comfort waardoor lange dagen in het zadel geen enkel probleem zijn!

 


 

PROLOOG - ZONDAG 19 MAART

De Cape Epic ging van start met een proloog van 26 kilometer met 750 hoogtemeters. De start en finish was op het Meerendal Wine Estate. De route bevat pittige klimmen en uitdagende trails. Hierdoor hebben de rijders niet kunnen genieten van het mooie uitzicht over o.a. de Tafelberg en Robben Eiland.

Sébastien Carabin en Frans Claes wisten in de proloog een kanppe tiende plaats te behalen. Hermida en Rodriguez finishten uiteindelijk op de 35plaats. Niet onverdienstelijk gezien de geringe mountainbike ervaring van wielrenner Purito.  Bij de dames hebben Pirard en Enaux de 11e tijd neergezet. 

 

 

merida factory racing cape epic 1

merida factoru racing cape epic 2

merida factory racing cape epic 3


 

Etappe 1 - Maandag 20 maart

Na de korte maar pittige proloog op zondag was het tijd voor de eerste echte etappe. Met een lengte van 102 kilometer, 2200 hoogtemeters en veel zand was het een zware beproeving.  
Zoals we van de altijd lachende Hermida zijn gewend kwamen hij en Purito lachend over de finish. De laatste 30 kilometer van etappe waren extreem zanderig, hier had vooral Purito wat meer moeite mee. Als wielrenner is hij immers het strakke asfalt gewend. 

Het duo Claes en Carabin heeft in een tijd van 4:39.37 de 15e tijd neergezet, op 14 mintuten achterstand van de dagwinnaars. Hermida en Purito hadden uiteindelijk 5:01.55 nodig voor de 102 km en werden daarmee 26e. Bij de dames reden Alice Pirard en Sabrina Enaux naar een verdienstelijke 9e tijd van 5:57.58.

Met deze tijden staat duo Claes - Carabin 14e overall, Merida Factory Racing op 27 en Spur Foundation met Alice Pirard 9e in het algemeen klassement.

 

merida factory racing cape epic st1-1merida factory racing cape epicst1-4

merida factory racing st1-2

merida factory racing cape epic st1-5

merida factory racing st1-3

merida factory racing cape epic st1-6


 

Etappe 2 - Dinsdag 21 maart

Vandaag stond de tweede etappe op het programma. De ingrediënten: 102 kilometer en 2350 hoogtemeters. Vanwege de hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid is de etappe met 40 kilometer ingekort naar 62 kilometer. Het is voor het eerst in 14 jaar dat de organisatie dit heeft moeten doen. Ondanks het inkorten telt de etappe nog altijd 1500 hoogtemeters. 

Het duo Claes en Carabin hebben de etappe van vandaag uitgereden in de 10e tijd, Hermida en Rodrique zetten de 28e tijd neer. Bij de dames hebben Pirard en Enaux eveneens een knappe 10e tijd weten te noteren.

 

 

 

merida cape epic stage 2 1

merida cape epic stage 2 4

merida cape epic stage 2 2

merida cape epic stage 2 5

merida cape epic stage 2 3

merida cape epic stage 2 6


 

 

Etappe 3 - Woensdag 22 maart

Vandaag staat er een kortere etappe op het programma. Met 78 kilometer en 1650 hoogtemeters is het echter nog altijd een pittige uitdaging. Veel klimmem betekent ook veel dalen. De etappe van vandaag kenmerkt zich door de mooie singletrails.

Ook vandaag weten Carabin en Claes weer een strakke tijd te realiseren. Uiteindelijk hebben ze 3:11.6 nodig gehad om de 78 km af te leggen en werden achtste. José Hermida en Joaquim Rodriguez reden de etappe in 3:30.20, goed genoeg voor de 25e plaats.

Net als Carabin wist Merida-Wallonie rijdster Alice Pirard samen met partner Sabrina Enaux in de top tien van de dag te eindigen. Met 4:06.10 reden ze naar de negende eindtijd.
De stand in het algemeen klassement: Claes + Carabin 11e, Hermida + Purito 26e en Pirard + Enaux 9e.

Hermida en Purito zijn ondertussen ook in 'race in de race' belandt met mountainbike legende Bart Brentjen en zijn maat Abraao Azevedo en Cadel Evans, die samen optrekt met George Hincapie. In het gemengde klassement met Masters (40+) en de jongere mannen staan deze drie prominente duo's kort op elkaar.

 

merida cape epic st 3 1

merida cape epic st 3 1

 

merida cape epic st 3 3

merida cape epic st 3 4

merida cape epic st 3 5 


 

Etappe 4: Donderdag 23 maart

De etappe van vandaag is met 112 kilometer de langste etappe van deze editie van de Cape Epic. Samen met de 2150 hoogtemeters en het uitdagende terrein zorgt dit er voor dat het ook vandaag weer een loodzware rit zal zijn. 

Ook vandaag wisten Sébastien Carabin en Frans Claes weer een sterke prestatie te leveren. Met een 10e tijd op slechts 6.45 van het winnende duo Michiel van der Heijden met Andri Frischknecht blijven Carabin en Claes ook in het algemeen klassement op plaats 10 staan. 

Het Merida Factory Racing duo Hermida en Purito reden naar de 24e plaats, kort achter het duo Cadel Evans en George Hincapie en Bart Brentjens met Abraao Azevedo. 

De Spur Foundation dames Pirard en Enaux wisten ook vandaag nog net in de top 10 te eindigen. Hun eindtijd van 5:36.09 was goed genoeg voor een 10e positie.

In het algemeen klassement zijn Carabin en Claes een plekje opgeschoven naar boven en staan nu 10e. Ook de dames staan nu op plaats 10, helaas zijn ze één positie gezakt. Hermida en Purito zakken eveneens een plek naar onder en staan nu op positie 27.

 

cape epic st 4 1

merida cape epic st 4 2

 

merida cape epic st 4 3

merida cape epic st 4 4

merida cape epic st 4 5


 

Etappe 5: Vrijdag 24 maart

Met 2100 hoogtemeters in 'slechts' 84 kilometer is ook de vijfde etappe weer een pittige opgave. Het grote percentage singletrack in deze etappe maakt het wel één van de mooiere.

Het Merida Factory Racing duo José Hermida en Joaquim Rodrigue finishten in hun beste etappe tot nu toe in een 13e tijd. Hiermee waren ze voor het eerst in deze Cape Epic sneller dan het duo van Sébastien Carabin en Frans Claes. Zij werden uiteindelijk 15e

De dames Pirard en Enaux reden wederom een knappe 10e tijd. Ook in het algemeen klassement blijven ze 10e.
In het algemeen klassement staan Cleas en Carabin op een keurige 11e plek. Hermida en Purito staan na deze etappe op de 25e plaats.

 

 

 

 

cape epic st 5 1

cape epic st 5 2

 

cape epic st 5 3

cape epic st 5 4

 


Etappe 6: Zaterdag 25 maart

De zesde etappe is de koninginnenrit van deze editie van de Cape Epic. 103 kilometer in lengte en 2750 hoogtemeters krijgen de renners voorgeschoteld op deze voorlaatste dag. Het hoogtepunt van deze etappe is de Groenlandberg. Een klim van negen kilometer met een gemiddelde stijging van 7% en uitschieters tot 20%.  

Hermida en Purito lijken met de dag beter te gaan fietsen. Ze eindigen deze zware dag in de negende tijd, op iets meer dan een kwartier van de winnaars Schurter en Stirnemann.

Claes en Carabin doen het ook vandaag weer uitstekend, ondanks dat ze niet in de top tien eindigen van deze etappe. Ze zetten een 17e tijd neer op minder dan een half uur van de winnaars. Bij de dames blijven Pirard en Enaux het goed doen. Ze eindigen wederom in de top 10 van de dag. Hun tijd van 5:55.38 is goed voor de negende plaats. Hiermee handhaven ze zich als 10e in het algemeen klassement.

Bij de mannen zakken Claes en Carabin net uit de top 10. Ze staan na deze dag op de 11e positie. Hermida en Purito stijgen naar de 20e plaats.

 

 

cape epic st 6 1

cape epic st 6 2

 

cape epic st 6 3

cape epic st 6 4

cape epic st 6 5

 


Etappe 7: Zondag 26 maart

De laatste etappe is op papier ook de minst zware. 85 kilometer en 'slechts' 1350 hoogtemeters scheiden de renners van de finish van de Cape Epic 2017. Na 40 kilometer moeten ze echter nog wel de Franschhoek Pass bedwingen. Met 400 hoogtemeters de laatste grote klim van deze editie. De kilometerteller komt hiermeer in totaal op 691 kilometer te staan, met 15.400 hoogtemeters.

Ook vandaag wisten Claes en Carabin helaas niet meer de top 10 bij te houden. Ze eindigden op een 17e plaats, op 10 minuten van de dagwinnaars van der Heijden en Frischknecht. Hermida en Purito kwamen even later binnen met 13 minuten achterstand. Hiermee weden zij 19e

In deze laatste etappe wisten Alice Pirard en Sabrina Enaux helaas ook net niet meer in de top 10 te eindigen. Ze werden op bijna 22 minuten achterstand uiteindelijk 11e.

Het algemeen klassement werdt bij de heren uiteindelijk gewonnen door Nino Schurter en Matthias Stirnemann. Claes en Carabin wisten in het klassement wel weer de top 10 te bereiken. Ze werden uiteindelijke 10e. Hermida en Purito werden uiteindelijk 18e. Gezien de geringe ervaring op de mountainbike van Joaquim Rodriquez is dit zeker geen verkeerde prestatie. 
Ook bij de dames wist een renster van Merida Wallonie in de top 10 te eindigen. Alice Pirard en Sabrina Enaux eindigden net als Claes en Carabin op de tiende positie. Al met al zijn er enkel knappe prestaties neergezet door de Merida rijd(st)ers!

 

cape epic st 7 1

cape epic st 7 2

 

cape epic st 7 3

cape epic st 7 4

cape epic st 7 5

 

Volledige uitslagen en meer informatie over de wedstrijd zijn te vinden op de site van de Cape Epic!


Merida Benelux M.O.R.E. BIKE

Merida Benelux BV

Laan van Westenenk 102
7336 AZ Apeldoorn
Postbus 799
7301 BA Apeldoorn
Nederland
+31(0)55 506 2200
info@merida.nl
www.merida.nl

Merida Experience Center

Laan van Westenenk 102
7336 AZ Apeldoorn
Nederland
+31(0)55 506 1001
info@merida.nl
www.merida.nl

Birzman Bicycle Tools

+31(0)55 506 6699
info@birzman.nl
www.birzman.nl

Volg Merida

Inschrijven Nieuwsbrief

MERIDA MORE BIKE

Aan verandering onderhevig; vanwege continue ontwikkeling behoudt Merida zich het recht voor om een of alle specificatie(s) en/of prijzen te wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.

Merida Benelux accepteert de volgende betaalwijzen
Informatie over cookies

Cookies zijn belangrijk voor een goede werking van Merida.nl. Om uw gebruikerservaring te verbeteren, gebruiken wij cookies om de aanmeldgegevens te onthouden en een veilige aanmelding te bieden, statistische gegevens te verzamelen om de functionaliteit van de site te optimaliseren en inhoud te bieden die is afgestemd op uw interesses. Klik op accepteren om cookies te accepteren en deze melding niet meer weer te geven, of klik op instellingen voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan onze site.

Vergelijk fietsen (0 van 6)