Over Merida


25 jaar Merida

MERIDA-oprichter Ike Tseng (1932-2012) was een visionair en een man met eergevoel. Op een reis door Noord-Amerika in de jaren 70 van de vorige eeuw zag hij aan de deur van een fietsenwinkel een bordje hangen waarop stond dat fietsen uit Taiwan vanwege de slechte kwaliteit in principe niet ter reparatie konden worden aangeboden. Toen hij dat las, begon er iets te borrelen. Kort daarna, in september 1972, opende de eerste fabriek van Merida Industry Co., Ltd. in Yuanlin, Taiwan zijn deuren. De naam ‘Merida‘ werd door de man wiens levensmotto was “move with passion and courage“, niet toevallig gekozen. De drie lettergrepen “Me-Ri-Da‘ betekenen zo iets als zinvol of betekenisvol. Het bedrijf heeft zich vanaf het begin tot doel gesteld om uitsluitend mooie en waardevolle producten te maken waarmee iedereen zijn persoonlijke doelen op een zo aangenaam mogelijke manier kan bereiken. Maar voor Ike Tseng bleef het niet bij die ene opdracht om kwaliteitsfietsen ‘Made in Taiwan‘ te kunnen aanbieden. Daarom zette hij in 1988 nog een tweede grote stap: hij richtte het zelfstandige merk MERIDA op. Volledig in lijn met de ondernemingsfilosofie zou in de daarop volgende jaren een uitgebreid productassortiment van technologisch hoogwaardige en internationaal erkende fietsen de drie lettergrepen ‘Me-Ri-Da’ op het frame gaan dragen.

In 2013 viert MERIDA zijn 25-jarig bestaansjubileum en daar mogen we terecht trots op zijn, want de verwachtingen van onze oprichter zijn volledig waargemaakt. Dankzij een Duitse ontwikkelingsafdeling gekoppeld aan Taiwanese productiecompetentie, biedt Merida van kinderfietsen tot high-end racefietsen en elektrische fietsen alles aan, wat de veeleisende fietser tevreden stelt. In het bijzonder zijn we er trots op dat MERIDA jaar voor jaar zijn sportieve ambities waar maakt door de mountainbikers van het MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM en de wielerprofs van het TEAM LAMPRE-MERIDA van materiaal te voorzien, waarmee ze regelmatig op het erepodium verschijnen.

We maken van de gelegenheid gebruik om onze kwart eeuw van bestaan in het modeljaar 2014 te vieren door een nieuw beeldmerk van MERIDA te presenteren: MORE BIKE. Want een MERIDA-fiets biedt je altijd dat beetje ‘meer’ waardoor je het prettige gevoel krijgt de juiste beslissing te hebben genomen.

Michael Tseng
President & CEO Merida Industry Co., Ltd.


MERIDA. MORE BIKE. MORE PASSION

Wat je ziet: een fiets. Een fraai uitziende constructie met een frame als hart, twee wielen en een heleboel andere onderdelen. Wat je niet ziet: de ziel van de fiets. Alle ideeën die in deze constructie verwerkt zijn. Alle uren die vele mensen erin geïnvesteerd hebben totdat jij de fiets kunt gaan rijden. Alle vergaderingen, tekeningen, proefritten op prototypes en de verworpen voorstellen. Wat je ook niet ziet: de lasser, de framespuiter, de handen van de fietsmonteur, de kwaliteitscontroleurs of de medewerker van het magazijn… wat je niet ziet: onze passie.

En toch is het juist die passie die een MERIDA onderscheidt van alle andere fietsen. Sinds de oprichter Ike Tseng anno 1972 de eerste fabriek opende, zit er in elke afzonderlijke MERIDA-fiets zijn geest en zijn overtuiging: “Move with passion and courage!“ En zo gaan wij nog steeds te werk, met de overtuiging dat elke afzonderlijke MERIDA een heel bijzonder exemplaar moet worden, want hij is tenslotte voorbestemd om jouw fiets te worden! Daarom werken de technici en ontwerpers in de Duitse ontwikkelingsafdeling vanaf de allereerste pennenstreek op het constructiepapier en tijdens alle stappen van het ontwerpproces zeer nauw samen met de voor de productie verantwoordelijke medewerkers in Taiwan. Geen enkele CAD-tekening blijft onbetwist, geen vraag over de mogelijke specificaties van het betreffende model blijft onbeantwoord. En dat gebeurt wereldwijd in 77 landen! De distributeurs leggen hun oor scherp te luisteren in hun specifieke markt en weten vandaag al wat jij als MERIDA-klant van morgen graag wilt. Daarom kunnen we een breed assortiment aan fietsen aanbieden waarbij terecht en vol trots het MERIDA-logo op het balhoofd staat en de naam breeduit op de onderbuis is geschreven.

Na een kwart eeuw staat de naam MERIDA voor fietsen die “Designed and Engineered in Germany, Made in Taiwan“ zijn – en daarmee staat de naam voor een nauwe vervlechting van technische knowhow op wereldniveau gekoppeld aan de hoogst mogelijke productiecompetentie en de toewijding van duizenden medewerkers wereldwijd.

MORE PASSION. MORE BIKE.


MERIDA. MORE BIKE. MORE INNOVATION

Vanaf de eerste dag heerste bij MERIDA het idee om fietsen met een eigen, vooruitstrevend karakter te bouwen. Fietsen die weliswaar alle voordelen genieten van Taiwan’s op een na grootste fietsfabrikant, maar desondanks niet als een massaproduct aanvoelen en er ook niet zo uitzien. Kortom, fietsen die net zo individueel zijn als de MERIDA-klanten.

Om die reden is de lijst met eigen technologie van MERIDA heel lang en de lijst wordt nog steeds langer. Als een van de eerste fabrikanten koos MERIDA bij de vormgeving van aluminium buizen voor de HFS-techniek. Hydroforming System maakt het mogelijk om de exotische framevormen te creëren door hete olie onder hoge druk door het basismateriaal te persen. Door het gebruik van HFS zien MERIDA-bikes er anders uit dan de grote massa aan aluminium fietsen. Ze overtuigen door een opwindend ontwerp, maar de moderne MERIDA-technologieën zijn niet alleen bedoeld om jouw fiets een fraai uiterlijk te bezorgen. Gecompliceerde carbon constuctietechnologieën zoals bijvoorbeeld de Double Chamber Technology, Bio Fiber Damping Compound of de Flex-Stay-achtervorken helpen onze ingenieurs om hightech fietsen te ontwerpen waarvan de prestaties op absoluut topniveau liggen. Daarom gebruiken de prof-mountainbikers van het MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM of de wegprofs van TEAM LAMPRE-MERIDA onze topmodellen met exact dezelfde eigenschappen in het internationale profcircuit. Welke technologieën MERIDA in het modeljaar 2014 toepast, kun je in een oogopslag terugvinden in het overzicht op pagina 24 en 25.

Onder innovatie verstaan we bij MERIDA echter niet uitsluitend het gebruik van de aller modernste frametechnologie. Met dezelfde toewijding letten we erop dat de diverse productieprocessen volgens moderne maatstaven plaatsvinden en dat onze toeleveranciers met dezelfde hoge kwaliteitseisen werken als dat wij dat doen in ons werk. Daarom zijn de ingenieurs van ons Duitse hoofdkwartier ook regelmatig in Azië onderweg om alle productiestappen te begeleiden en ervoor te zorgen dat onze innovaties daadwerkelijk in jouw voordeel werken.

MORE INNOVATION. MORE BIKE.


MERIDA. MORE BIKE. MORE SUCCES

Al meer dan een decennium lang opereert MERIDA zeer succesvol als titelsponsor en materiaalleverancier van het MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM. Naast wereldenEuropse titels behaalden onze rijders ook goud en zilver tijdens de Olympische spelen. Begin 2013 is het intensieve contact in het profcircuit verder uitgebreid met het UCI World Tour TEAM LAMPRE-MERIDA. Voor de eerste keer sinds de oprichting van het merk 25 jaar geleden, bewijzen MERIDA-fietsen zich weekin- week-uit en overal ter wereld in compromisloze professionele offroad- én wegracecompetities.

De investeringen die gemoeid zijn met deze sponsoring betekenen voor MERIDA veel meer dan alleen wereldwijde marketing. Net als bij de Formule-1 vergaren onze ingenieurs door de nauwe samenwerking met de waardevolle kennis van de profsporters uit de race-inzet en die informatie wordt direct in nieuwe projecten toegepast. Zo ontstond de speciale constructie van de liggende achtervorken voor de nieuwe 27,5“ mountainbike hardtail BIG.SEVEN mede door de feedback van de MTB-profs. Op technisch moeilijke afdalingen werd door de rijders- vooral tijdens het staande rijden - nog meer comfort gevraagd om daarmee vermoeidheidsverschijnselen tegen te gaan. Dit doel werd succesvol gerealiseerd door de R&Dafdeling van hoofdingenieur Jürgen Falke. Een ander voorbeeld van de samenwerking tussen profs en ingenieurs is de eveneens voor 2014 nieuwe comfortabele racefiets RIDE SL. De speciaal geconstrueerde achtervorken van deze fiets geven niet alleen buitengewoon veel comfort, maar bieden daarnaast ook plaats aan extra brede 28 mm banden. Daarmee komt deze fiets tegemoet aan de wens van de wegprofs om tijdens extreem zware wedstrijden over lange kasseienstroken - zoals tijdens de Belgische voorjaarsklassiekers – toch een zekere mate van comfort te krijgen. Zo worden krachten gespaard om aan het einde van de lange etappes voor de overwinning te kunnen strijden.

Jij als MERIDA-klant profiteert onmiddellijk van de krachtvretende inspanningen van onze profsporters. Altijd als José Hermida of Gunn-Rita Dahle Flesjå over de moeilijkste crosscountryparkoersen ter wereld jagen of als Filippo Pozzato een etappe van een UCI World Tour-race wint, dan geldt altijd dat hun succes onze drijfveer is – en dat is in jouw voordeel!

MORE SUCCES. MORE BIKE.


MERIDA ON TV