50 jaar Merida

Onze mijlpalen

2022

Wij vieren vijftig jaar Merida


Na een halve eeuw in de continue evoluerende fietsenindustrie kijken wij terug op wat er gegroeid is uit een bescheiden begin. Vijftig jaar is een lange tijd, met een lange reeks spannende projecten, wij weten dat dit slechts het begin is.

2022

De tweede overwinning in Milaan - San Remo voor het Bahrain Cycling Project


Na een memorabele overwinning in de natte Parijs - Roubaix in oktober 2021, weet Team BAHRAIN VICTORIOUS een nieuwe overwinning in een grote klassieker binnen te halen. Na de winst van Vincenzo Nibali in 2018 wist Matej Mohoric met een perfecte afdaling op de met een dropper post uitgeruste SCULTURA TEAM de meest besproken overwinning van het voorjaar van 2022 te boeken.

2021

Sonny Colbrelli wint Parijs - Roubaix op de REACTO

Parijs - Roubaix is een van de meest bekende en meest besproken klassiekers van het wielerjaar. Er alleen al aan denken doet bij veel renners de hartslag al stijgen. Het is een droom van iedere renner om als eerste over de meet te komen in het Velódrome André-Pétrieux. In de modderige editie in het najaar van 2021 wist Sonny Colbrelli namens Team BAHRAIN VICTORIOUS zijn tegenstanders te verslaan in een sprint op de wielerbaan van Roubaix. Een prestigieuze overwinning voor zowel hem zelf als voor de REACTO aerofiets.

2021

Bahrain-McLaren wordt Bahrain Victorious

Nadat McLaren zich terug heeft getrokken uit de World Tour, gaat BAHRAIN-McLaren verder als Team BAHRAIN VICTORIOUS. MERIDA blijft betrokken bij de ploeg als leverancier van de fietsen en technische partner.

2021

Merida verwelkomt het zeventigste land bij de alsmaar groeiende familie


Sinds de eerste internationale MERIDA importeur dertig jaar geleden de basis heeft gelegd voor de 'MERIDA Family', blijft de familie groeien en zijn MERIDA fietsen over bijna de hele wereld beschikbaar. In 2021 mochten wij het zeventigste land verwelkomen in de internationale familie.

2021

Merida ondersteunt het Bahrain-McLaren Team

Met een verandering van eigenaar van het BAHRAIN-MERIDA PRO CYCLING TEAM verandert ook de naam naar BAHRAIN-McLaren. MERIDA blijft aan boord als leverancier van de fietsen en technische partner en kunnen we blijven profiteren van de input vanuit de veeleisende World Tour.

2020

Merida introduceert de nieuwste versie van de test en award winnende Reacto Aerobike


De vierde generatie van de REACTO wordt al snel een van de hoogst scorende fietsen uit de MERIDA geschiedenis. Met winst in diverse tests, awards uit de industrie en een 'Bike of the Year' aanbeveling brengt de meest recente REACTO zijn geroemde aerodynamische en comfortabele eigenschappen naar een volgend level en biedt hij de renners een van de meest geavanceerde fietsen van het peloton.

2018

Merida introduceert laser cutting technologie

Om productietijd en verspilling tegen te gaan en de nauwkeurigheid te vergroten wordt laser snijden geïntroduceerd in de productiefaciliteit. Deze robot gestuurde techniek maakt het mogelijk dat onze fietsen hun onderscheidende looks behouden, zonder in te leveren op sterkte en levensduur. De grote precisie zorgt voor schoner gesneden buizen wat sterkere verbindingen oplevert. Deze technologie is vooral voor het groeiende e-bike segment van belang vanwege de behoefte aan grotere uitsparingen in het frame voor het makkelijk in- en uitnemen van accu's. Het investeren in technologie houdt de MERIDA fietsen aan de top van productie techniek.

2018

Merida lanceert met veel succes de super veelzijdige Silex gravelbike

Bij zijn introductie werd hij door velen als 'het lelijke eendje' gezien, maar de passie en het doorzettingsvermogen van het R&D team worden beloond met de super veelzijdige SILEX gravelbike. De SILEX groeit al snel uit tot een internationale bestseller. Door veel fietsers wordt de SILEX gebruikt als pure gravelbike, anderen maken er hun veelzijdige partner voor avonturen van, een snelle fiets voor woon-werk verkeer of een betrouwbare trainingsfiets voor iedere ondergrond.

2018

Vincenzo Nibali wint Milaan - San Remo

Vincenzo Nibali zet succesvolle periode bij het BAHRAIN-MERIDA PRO CYCLING TEAM voort met een overwinning in Milaan - San Remo. Weer een overwinning in een klassieker op een MERIDA.

2018

Gunn-Rita Dahle wint haar dertigste World Cup

Terugkijkend op een onovertroffen carrière wint Gunn-Rita Dahle Flesja haar dertigste World Cup, 22 jaar na haar eerste World Cup overwinning in 1996. De dertigste overwinning volgt op de overwinning bij het EK Marathon, voordat ze aan het einde van 2018 stopt als wedstrijdrijdster. Naast haar record van 30 World Cup overwinningen, kan Gunn-Rita terugkijken op 10 WK overwinningen, 9 Europese titels en Olympisch goud. Dit maakt haar een van de meest succesvolle mountainbikers uit de geschiedenis.

2017

Merida wint zijn eerste Design & Innovation Award met de eONE-SIXTY


Met de eONE-SIXTY wint MERIDA zijn eerste Design & Innovation Award. Vanaf dit punt heeft ieder jaar tenminste één fiets uit de MERIDA range deze prestigieuze award in de wacht weten te slepen. Dit benadrukt de constante drive om de nieuwste technologie en innovatie op te nemen in de MERIDA line-up.

2017

Merida blijft actief als sponsor in de World Tour met Bahrain-Merida


Voortbordurend op het succes van LAMPRE-MERIDA, blijft MERIDA actief in de World Tour. Door in te stappen in het BAHRAIN Cycling Project ontstaat het BAHRAIN-MERIDA PRO CYCLING TEAM. Met de winst in de Ronde van Lombardije geeft Vincenzo Nibali als een van de bouwstenen van de ploeg dit nieuwe project een vliegende start.

2016

Merida wordt een van de early adopters van schijfremmen in het peloton en in de collectie racefietsen


Als een van de eerste merken ziet MERIDA de voordelen van schijfremmen voor racefietsen. Na een stroeve start met de nodige controverse duurt het vervolgens niet lang voordat schijfremmen de nieuwe standaard zijn.

2016

Merida lanceert de hoogst scorende fiets uit zijn geschiedenis - de eONE-SIXTY

Ondanks de lange lijst met fietsen waarvan de pers en rijders onder de indruk waren, was niemand voorbereid op de opschudding die de nieuwe eONE-SIXTY zou veroorzaken. Binnen een paar maanden wist de eONE-SIXTY de ene na de andere test te winnen en awards op zijn naam te schrijven. Een tot op de dag van vandaag niet overtroffen prestatie. Deze fiets is een kantelpunt in de perceptie van het merk MERIDA en vestigt MERIDA als toonaangevend merk in de snel opkomende markt van e-mountainbikes.

2015

Merida maakt de e-bike productiefaciliteit tot een van de meest geavanceerde in fietsindustire


De opkomst van de elektrische fiets is een dominante factor in de fietsindustrie. Dit opent nieuwe markten en schept nieuwe kansen. Het trekt mensen aan die de fiets eerder vaarwel hebben gezegd en geeft doorgewinterde fietsers een alternatief voor een fiets zonder ondersteuning. Om aan de alsmaar toenemende vraag te voldoen worden productiefaciliteiten voor e-bikes gemoderniseerd tot een van de meest geavanceerde in de industrie.

2013

Merida stapt in de UCI World Tour als sponsor van de Lampre-Merida ploeg


Na een extreem succesvolle periode in de wereld van het mountainbiken met het MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, krijgt de ambitie om op World Tour niveau actief te zijn in het wielrennen vorm met de lancering van het LAMPRE-MERIDA team.

2012

Merida introduceert de eerste generatie Reacto aerofiets

MERIDA lanceert de eerste generatie REACTO aerobike ruim voordat ze de standaard waren die ze nu zijn, net als andere belangrijke modellen zoals de NINETY-SIX, O.NINE en BIG NINE. Dit is het startpunt van het succesverhaal van de REACTO met niet alleen diverse zeges in grote wedstrijden, maar ook hoge score in tests en diverse award winsten.

2012

Merida ontvangt Total Productive Maintenance Award

De Total Productive Maintenance Award is een erkenning voor de constante focus van het MERIDA team om machines en effectiviteit te verbeteren door werknemers te betrekken. Dit geeft een boost aan de productie, het moraal van werknemers en de voldoening uit het werk wat ze doen.

2011

Merida opent een van de meest geavanceerde en milieuvriendelijke spuiterijen in zijn fabriek


Enkele jaren na een grondige renovatie van de MERIDA fabriek wordt een van de meest geavanceerd en milieuvriendelijke spuiterijen toegevoegd aan de productiefaciliteit. Dit verbetert de werkomstandigheden en de duurzaamheid van het productieproces.

2010

José Antonio Hermida wint de wereldtitel XCO

José Antonio Hermida is niet alleen enorm getalenteerd, maar wordt door velen ook gezien als een van de aardigste en grappigste mensen in het mountainbiken. In het Canadese Mont Saint-Anne voegt hij een nieuwe gouden medaille toe aan de alsmaar groeiende prijzenkast van het MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM.

2008

De Ninety-Six wordt gelanceerd en wint de Milestone Award van Bike Magazine

Dankzij de constante stroom aan nieuwe designs uit het Duitse R&D Center wordt MERIDA gezien als producent van enkele van de meest invloedrijke fietsen, waaronder ook de NINETY-SIX. Ralf Näf wist al voor de officiële introductie een zilveren medaille in de wacht te slepen op de NINETY-SIX tijdens het XCO WK in Fort William, Schotland. Daarnaast sleept deze lichtgewicht full suspension mountainbike ook de Milestone Award van BIKE, het grootste mountainbike magazine van Europa.

2007

Merida investeert $7 miljoen in renovatie fabriek


In de drive om bij de productie van fietsen voorop te blijven lopen op vlak van kwaliteit, werkomgeving en duurzaamheid investeert MERIDA $7 miljoen in het renoveren en verbeteren van de fabriek. Zodoende wordt het een van de meest geavanceerde fabrieken in de fietsindustrie.

2006

Gunn-Rita Dahle Flesja en Ralf Näf winnen WK XC Marathon

De zegetocht van Gunn-Rita Dahle Flesja wordt voortgezet bij het WK Marathon in het Franse Oisans. Dit is haar derde WK goud op het Marathon onderdeel en haar zesde WK overwinning in totaal. Slechts enkele weken later zal in Nieuw Zeeland de zevende volgen. Met de winst van Ralf Näf bij de mannen sleept het team een dubbele overwinning in de wacht bij het Marathon WK.

2004

Merida lanceert UMF lijn

Om bij te blijven met de opkomst van het dirt jumpen en 'gravity' mountainbiken komt MERIDA met de UMF-lijn, UNITED MERIDA FREERIDERS. UMF wint wereldwijd snel aan populariteit onder een jonge doelgroep en is veel gezien in de bikeparks. Met het UMF VELO team worden een aantal van de grootste namen uit de sport ondersteund.


2004

Goud voor Gunn-Rita en Silver voor José op de Olympische Spelen van Athene


Na de negende plaats van Sabine Spitz in 2000 bij de Olympische Spelen van Sydney drukken Gunn-Rita Dahle Flesja en José Antonio Hermida hun stempel op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Gunn-Rita sleept op haar magnesium hardtail het goud in de wacht, José rijdt met de nieuwe CARBON FLX naar het zilver. Athene is het einde van het magnesium tijdperk en het beginpunt van carbon als race winnend materiaal.

2004

Merida stapt samen met Volkswagen in het mountainbiken op World Cup niveau met het Multivan Merida Biking Team


Na het succes van het enkele jaren eerder opgerichte MERIDA MTB team, bundelt MERIDA de krachten met Volkswagen Bedrijfswagens in het MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM. Dit team is een van de, of misschien wel het meest succesvolle mountainbiketeam, met meer dan 30 World Cup zeges, twee Olympische medailles, 15 Europese titels en 15 WK ereplaatsen in XCO, Marathon en Eliminator in de dertienjarige geschiedenis.

2003

Sabine Spitz wint WK XCO op haar Merida Magnesium hardtail


Na het succes van Sabine Spitz en haar magnesium hardtail op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, voegt ze met de zege op het WK XCO een nieuw succes toe aan de palmares van MERIDA's magnesium technologie.

2003

Merida is een van de oprichters van het A-Team


Samen met rivaal Giant richt MERIDA het 'A-Team' op, een samenwerking in de Taiwanese fietsindustrie die zich focust op het verbeteren van de efficiëntie van de productie en de productkwaliteit van in Taiwan geproduceerde fietsen. Andere belangrijke producenten van onderdelen sluiten zich aan bij het team en de doelstelling en streven naar een constante kwaliteit en geven vorm aan de wereldwijde fietsindustrie zoals deze nu is. Ondanks de ontbinding in 2016 blijft de gedachte in leven.

2002

Gunn-Rita Dahle wint haar eerste XCO wereldkampioenschap


Als nieuw gezicht in het een jaar geleden opgerichte MERIDA MTB, zorgt het team voor de ondersteuning die ze nodig heeft om op het hoogste niveau te presteren. Met de WK winst in Kaprun de eerste zege voor zichzelf én voor het merk MERIDA is het jaar 2002 het startpunt van een succesvolle carrière. In de volgende jaren zullen nog talloze overwinningen in grote wedstrijden volgen en blijkt de samenwerking tussen Gunn-Rita en MERIDA een van de meest succesvolle uit de historie van het mountainbiken.

2001

Merida opent R&D center in het Duitse Magstadt


Terwijl de productiefaciliteiten zich blijven ontwikkelen op het vlak van kwaliteit, consistentie en productiviteit en de internationale groei zich blijft doorzetten, groeit vanuit de belangrijkste markten de behoeften aan creatieve input. Mede door de goede band met de Duitse MERIDA importeur, MERIDA Centurion Germany, tevens een van de grootste importeurs, wordt in het Duitse Magstadt het MERIDA R&D Center opgericht. Hier werkt een team met veel kennis en ervaring aan de fietsen van morgen.

2000

Sabine Spitz rijdt Merida Magnesium op de Olympische Spelen in Sidney

Met een sterke selectie rijders in het recent opgezette team en de ambitie om de nieuwste producten in de meest extreme omstandigheden te testen, rijdt Sabine Spitz tijdens de Olympische Spelen van Sydney op een mountainbike met een magnesium frame. In de twee uur durende race eindigt ze als negende.

1999

Lancering World Cup mountainbiketeam wat enkel uit dames bestaat


MERIDA en het team rond Ike Tseng hebben altijd al een sterke interesse in de wedstrijdsport gehad. Het oprichten van een mountainbike team met enkel dames bestaat was dan ook een logische stap om het merk onder de aandacht te brengen bij een bredere publiek. Tegelijkertijd konden de fietsen onder de meest uitdagende omstandigheden worden gestest. Het team start in 2000 met Sabine Spitz, in 2001 sluit Gunn-Rita Dahle Flesja aan en vanaf 2002 fietst ook Irina Kalentieva in de MERIDA kleuren.

1998

Merida introduceert Magnesium fietsen

In de zoektocht naar de nieuwste innovaties en materialen stuit MERIDA op magnesium. Magnesium is uitdagend om mee te werken, maar biedt een indrukwekkend laag gewicht en een hoge stijfheid. Precies waar wedstrijdrijders naar op zoek zijn.

1996

Merida wordt de eerste ISO gecertificeerde fietsproducent in Taiwan


Vanaf de eerste dagen zijn Ike en zijn team constant bezig om de beste fietsen ter wereld maken door de hoogste eisen aan veiligheid, kwaliteit en efficiëntie te stellen. Dit levert MERIDA als eerste fietsenproducent in Taiwan een ISO certificering op. Dit bevestigt dat de producten en processen van MERIDA op het vlak van kwaliteit, veiligheid en efficiëntie bij de besten van de wereld hoort.

1996

Merida introduceert las robots

Lasrobots waren tot nu toe onbekend in de fietsindustrie. Ike Tseng introduceert de lasrobots om het productieproces te optimaliseren en een constante kwaliteit van de lasnaden te kunnen garanderen. De lasrobots zijn een aanvulling op de ervaren en kundige lassers en geven MERIDA een unieke positie in de industrie.

1995

Merida start met de eerste generatie e-bikes

Met de introductie van de eerste e-bike was MERIDA zijn tijd ver vooruit. Hiermee is de basis gelegd voor enkele van de veel succesvollere, test en award winnende fietsen in de geschiedenis van MERIDA.

1995

Introductie Aluminium TIG Welding Technologie

Op zoek naar de volgende verbetering in de productie en verfijning van het product introduceert en verfijnt MERIDA de aluminium TIG-welding technologie. Tot op de dag van vandaag is deze techniek niet uit het productieproces weg te denken en is het ook de basis van de langts lopende mountainbike reeks, de MATTS serie (MERIDA Aluminium Tig-welding Technology System), die nog altijd deel uitmaakt van de line-up.

1992

Merida wordt de eerste publiekelijk verhandelde fietsenproducent op de Taiwanese beurs


MERIDA blijft groeien met nieuwe importeurs, productieprocessen die constant verbeterd worden en een groeiende collectie fietsen die aansluit bij de laatste trends. Dit resulteert er in dat MERIDA de eerste fietsproducent wordt die op de Taiwanese aandelenbeurs wordt verhandeld. Dit

1988

Eerste Merida importeur opgericht in Noorwegen

Terwijl in de eerste jaren de focus voornamelijk lag op het produceren van fietsen voor andere merken, gaat in 1988 MERIDA oprichter Ike Tseng nog een stap verder met de creatie van het merk MERIDA. Het duurt niet lang voordat de eerste importeurs zich aansluiten bij wat zal uitgroeien tot de 'MERIDA familie'. De Noorse importeur is de eerste die zijn krachten bundelt met de fabriek in Taiwan en start het internationale avontuur van MERIDA Bicycles.

1980

Start MTB productie voor de Amerikaanse markt

In de vroege jaren 80 is er een nieuwe soort fiets in opkomst, de mountainbike. MERIDA is er vanaf het begin bij en produceert mountainbikes voor de markt in de VS.

1974

Productie BMX en racefietsen met 10 versnellingen voor de VS


In de beginjaren focust MERIDA zich op het bieden productiefaciliteiten aan gevestigde merken. Een van de eerste massa productie projecten was het produceren van BMX fietsen en racefietsen met 10 versnellingen voor de Amerikaanse markt, de markt die bij Ike Tseng de ambitie aanwakkerde op de beste fietsen ter wereld te produceren.

1972

Merida Industries opgericht

Tijdens een zakenreis in de VS stuit Ike Tseng op de onwil bij fietsenwinkels om fietsen die 'Made in Taiwan' zijn te repareren. Aangedaan door de negatieve perceptie over fietsen gemaakt in zijn vaderland komt Ike terug in Taiwan met het doel dit te veranderen. Zijn vastberadenheid en visie zorgen er voor dat hij in 1972 zijn eigen bedrijf opricht, MERIDA INDUSTRIES is geboren.
Merida Benelux M.O.R.E. BIKE

Merida Benelux BV

Laan van Westenenk 102
7336 AZ Apeldoorn
Postbus 799
7301 BA Apeldoorn
Nederland
+31(0)55 506 2200
info@merida.nl
www.merida.nl

Merida Experience Center

Laan van Westenenk 102
7336 AZ Apeldoorn
Nederland
+31(0)55 506 1001
info@merida.nl
www.merida.nl

Birzman Bicycle Tools

+31(0)55 506 6699
info@birzman.nl
www.birzman.nl

Volg Merida

Inschrijven Nieuwsbrief

MERIDA MORE BIKE

Aan verandering onderhevig; vanwege continue ontwikkeling behoudt Merida zich het recht voor om een of alle specificatie(s) en/of prijzen te wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.

Merida Benelux accepteert de volgende betaalwijzen
Informatie over cookies

Cookies zijn belangrijk voor een goede werking van Merida.nl. Om uw gebruikerservaring te verbeteren, gebruiken wij cookies om de aanmeldgegevens te onthouden en een veilige aanmelding te bieden, statistische gegevens te verzamelen om de functionaliteit van de site te optimaliseren en inhoud te bieden die is afgestemd op uw interesses. Klik op accepteren om cookies te accepteren en deze melding niet meer weer te geven, of klik op instellingen voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan onze site.

Vergelijk fietsen (0 van 6)