Luik-Bastenaken-Luik 2017


Geplaatst op: 19-04-2017

Zondag 23 april staat de laatste grote voorjaarsklassieker op het programma voor de renners van de Bahrain-Merida wielerploeg. Luik–Bastenaken–Luik is sinds 1908 een koers voor beroepsrenners. Sinds 1892 werd er echter al een vergelijkbare wedstrijd voor amateurs gereden. Hiermee is Luik – Bastenaken – Luik de oudste wielerklassieker en wordt daarom ook wel ‘La Doyenne’ genoemd. Sinds 2011 is deze wedstrijd onderdeel van de UCI World Tour. Dit jaar is er voor het eerst ook een wedstrijd voor de dames.

profiel luik bastenaken luik

  

 

Luik-bastenaken-luik: de route 

De route van La Doyenne voert logischerwijs van Luik naar Bastenaken en weer terug naar Luik, dwars door de heuvels van de Ardennen. Vooral de weg terug van Bastenaken naar Luik wordt gekenmerkt door de venijnige beklimmingen van bekende heuvels als de Col de la Redoute (max. 13%), Col Du Rosier (4,4 km, de langste klim) en Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km, 11%). Op 4,5 kilometer van de finish ligt de top van de Côte de Saint-Nicholas (1,1 km, 8,6%). Dit is de laatste officiële beklimming, de laatste 1,5 kilometer loopt echter nog altijd 5% omhoog. Het parcours van LBL maakt dit een klassieker voor klimmers en ontsnappers. 

Na de overlevingstocht door de Ardennen zit geen enkele renner echt fris meer, maar het is zaak om een klein beetje energie te sparen voor de ‘sprint’ met de overgebleven kanshebbers. Vaaks is dit nog maar een klein groepje. Ook het weer kan een bepalende factor zijn. Vorig jaar werd de wedstrijd verreden in koude en natte omstandigheden met regen en natte sneeuw. In 1980 was het zelfs zo erg dat de wedstrijd bijna volledig in de sneeuw werd verreden en slechts 21 renners de finish bereikten.

 

 

BAHRAIN-MERIDA IN LUIK-BASTENAKEN-LUIK

De week van de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik–Bastenaken–Luik is een belangrijke fase van het seizoen, aldus Brent Copeland (Team Manager). Vanaf de start van het seizoen is er opgebouwd naar deze week in de Ardennen. Het team is er van overtuigd om met Jon Izaguirre en Enrico Gasparotto hoge ogen te kunnen gooien in de afsluitende fase van het klassiekerseizoen. Na Luik staat met de Giro d’Italia al de eerste grote ronde op het programma.

Team Bahrain-Merida zal aan de start verschijnen met:

+ Yukiya Arashiro
+ Enrico Gasparotto
+ Jon Izaguirre
+ Giovanni Visconti

+ Grega Bole
+ Tsgabu Grmay
+ Luka Pibernik
+ Meiyin Wang

 

 

 

De fietsen voor Luik-Bastenaken-Luik 2017

De renners van Bahrain-Merida zullen met een Merida Reacto of een Merida Scultura racefiets aan de start verschijnen. De super aerodynamische Reacto is de keuze van sprinters en ontsnappers. Klimmers en klassementsrenners als Jon Izaguirre zullen de voorkeur geven aan de lichtgewicht Merida Scultura.